Red Little Pill Mieluummin yksilö kuin lokero.

Scary Spice, Baby Spice, Posh Spice.. Miten olisi Humble Spice?

Kommentoin tässä kuluneella viikolla erään blogikirjoittajan kirjoitusta sukupuolista. Jääköön kirjoittaja nimettömäksi. Hän oli sitä mieltä, että sukupuoli ei ole staattinen tila vaan se on jatkuvassa muutoksessa. Hän ei ollut juurikaan kartalla alan tutkimuksista (tai ehkä ylipäätään ihmisen biologiasta) jotka kumoaisivat täysin hänen hieman korkealentoiset ajatuksensa. Kommentoin ystävälliseen sävyyn kirjoitusta ja viittasin myös useampaan lähteeseen. Kommenttia kirjoittaja ei hyväksynyt, eikä sitä lopulta edes julkaistu. Kirjoittaja ei ilmeisesti ollut lainkaan valmis kyseenalaistamaan ajatusmallejaan. Voisin kertoa lukuisia näitä samankaltaisia kokemuksia, mutta nyt on muutakin sanottavaa. Olkoon tämä tarina pohjustuksena seuraaviin pohdintoihini. 

Tiedän hyvin sen voimaantumisen tunteen tuoman adrenaliinin. Sen tunteen, jota mm. sana ”girl power” erityisen hyvin ilmentää. Itse asiassa kasvoin fanittaen Spice Girlsejä ja girl power -motto onkin iskostunut ikäisteni naisten päähän (myös minun) ehkä paremmin kuin minkään muun sukupolven päähän. Tämä sama voimaantumisen tunne ilmenee aluksi myös yrittäjänä. Innostutaan ideasta, se kasvaa ja sitä lähdetään toden teolla työstämään. Taivas on rajana kun innovointi on huipussaan. Ja kun on oikein innostunut ideastaan, se on tosi helppo myydä. On helppo olla vakuuttava, kun on aidosti jostain asiasta fiiliksissä ja vielä kun uskoo siihen enemmän kuin mihinkään muuhun. Tiedän myös sen tunteen, kun joku sitten eräänä päivänä lyttää idean, sanoo ettei sillä ole tulevaisuutta tai että se on jo toteutettu jossain – vieläpä paremmin. Ensimmäinen reaktio on suuttumus. Kuinka hän kehtaa arvostella innovaatiotani? Sitten tulee epäusko. Miten niin ei tulevaisuutta? Viimeisenä (ja ehkä kaikkein typerimpänä) on asian kieltäminen. Eihän tämä tyyppi ole kukaan, miksi minä häntä edes kuuntelen? Suljen korvani ja jatkan työtäni. 

Seuraavaksi voinkin valita oman kasvutarinani. Haluanko jäädä kieltämisvaiheeseen ja porskuttaa samalla idealla eteenpäin (Wannabeta laulellen)? Se kritistoiva tyyppihän oli muutenkin tosi ärsyttävä. Tämä vaihtoehto tuntuu kieltämättä houkuttelevalta. Kuulokkeet päähän ja Wannabe soimaan .. 

If you really bug me, Then I’ll say goodbye

Toinen vaihtoehto on paljon ikävämpi. Siinä pitää puhaltaa peli katki, analysoida kritiikki, oppia siitä, mutta jatkaa selkeämmällä ja kilpailukykyisemmällä strategialla. Tämä vaihtoehto vaatii kanttia, mutta ennen kaikkea nöyryyttä. On luovuttava siitä ensimmäisestä visiosta, joka oli ehkä myös hyvin henkilökohtainen ja syntyi jostain merkityksellisestä syystä. On tehtävä uudestaan SWOT -analyysi ja aloitettava alusta. 

Olen kokeillut molempia. Ehkä joku arvaakin, että viimeiseksi mainittu osoittautui menestyksekkäämmäksi valinnaksi. 

No, analysoidaan tätä pohdintaa vasten postmodernia feminismiä 2019-luvun länsimaissa. Aistin neljännen aallon feminismissä paljon oman ideologiansa sisäisten oivallusten tuomaa voimaantumista. Sitä spaissari-henkistä girl power -humalaa. Kaikessa muutosta ajavassa poliittisessa liikkeessä on oltava tietenkin voimaannuttavaa tunnetta ja uskoa liikkeen sanomaan. Muutenhan liike ei kasva eikä etene. Mutta kuten yritysideassa, siinä on oltava muutakin kuin tunnetta ja hyvää fiilistä yhdessä tekemisestä. Hyvän yritysidean taustalla on usein perusteellinen markkinatutkimus (kenelle, miksi, missä ja miten) sekä syvällistä selvitystä liiketoiminnan alasta itsestään. Ja nyt päästään horinani varsinaiseen pointtiin. Länsimaista modernia feminismiä pyörittävä voimaannuttava ja kaikkia naisia syleilevä ideologia ei yksinkertaisesti kestä kritiikkiä. Se ei kestä sitä yhtä ärsyttävää tyyppiä joka näkee, ettei markkinatutkimusta ole tehty kunnolla eikä liiketoiminta-alan ymmärrystä ole tarpeeksi jotta kokonaiskuva hahmottuisi. 

Tästä kielii muun muassa sosiaalisessa mediassa tapahtuvat jatkuvat blokkaukset, vaikuttajabloggareiden tapa sulkea bloginsa kommenttikenttä (miten me oikeasti kehitämme omia ajatuksiamme ilman dialogia tai rakentavaa kritiikkiä?) ja suorastaan aggressiivinen vastaustyyli heille esitettyyn kritiikkiin. Kritiikin ja vihapuheen raja tuntuu muuten olevan monelle häilyvä. Itse asiassa monissa vähäänkään radikaalimmissa feministipiireissä on parempi pysyä hiljaa jos ei ole samaa mieltä asioista. Yhtäkkiä mieleeni tulevat lukuisat kommunistiset valtiot.. ja oikeastaan tiukan linjan islaminuskoiset valtiot. Kannata sosialismia tai vaikene. Ole islamille uskollinen tai vaikene… Ole feministi tai vaikene? 

Ei ole lainkaan sattumaa, että akateemisessa maailmassa meriittejä keränneet älykkäät naiset kuten Camille Paglia, Claire Lehmann, Janice Fiamengo ja Christina Hoff-Sommers ovat kritisoineet feminismiä, nähneet sen nykymuodon suorastaan myrkyllisenä ja sanoutuneet siitä irti. Ja sitten listan jatkeena vielä Candace Owens ja Chloe Valdary (Google auttaa jos nimet eivät kerro mitään). Jos tämän tason yhteiskunnalliset ajattelijat tavoittaisivat useampia kuulijoita, ja emme sulkisi korviamme, voisi feministiset agendat ja keinot niiden saavuttamiseksi olla hyvin toisenlaiset. Mutta niin kauan kun ei ole valmis pitchaamaan omaa ideaansa kriittisen yleisön edessä peläten idean olevan liian raakile, ei sitä olisi syytä lähteä markkinoimaan. Vaikka jostain syystä löytyyhän niille kädestä ennustajille ja tarot-korttien lukijoillekin aina asiakkaita.. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuolen biologisen ja sosiaalisen "koostumuksen" suhde lienee hyvinkin yksilöllinen ja iän myötä muuntuva, vaikka arkitodellisuudessa perusolettamiksi luutuneet käsitykset usein supistavatkin sen merkityksen tiukan kaksijakoiseen muottiin - kuvitellaan siis, että miehet ja naiset ovat essentialistisilta ominaisuuksiltaan vääjäämättä erilaisia jonkin "luonnon" tai "Jumalan" tarkoitusperien vuoksi :)

Sosiaalinen ympäristö, media ja markkinointikoneistot voivat vahvistaa noita arkiuskomuksia sosiaalisen tasapainotilansa säilyttämiseksi tai taloudellisen / poliittisen hyödyntämisen vuoksi, jolloin osa ihmisistä (etenkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvat) jää helposti yhteisöllisestä ja siten myös yhteiskunnallisesta osallisuudesta ulkopuolelle.

Tässä tarkempaa tieteellisperustaista pohdintaa sukupuolen moninaisuudesta :

http://www.sukupuolisuus.fi/

Käyttäjän SusannaHelovuori-Santos kuva
Susanna Helovuori-Santos

Kiitos kommentista. Minusta olisi hyvä tarkentaa tässä kohden sukupuoliin liittyvää terminologiaa. Ihmisellä on kaksi biologista sukupuolta: mies ja nainen. Se on hyvin kaksijakoista. Sukupuoli-identiteetti (engl. gender) taas voi olla paljon muuta mitä biologinen sukupuoli määrittää. Siihen viitannee myös antamasi linkin sisältö.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse pidän termejä "mies" ja "nainen" lähinnä arkielämää helpottavina arkkityyppeinä, koska kiistämättä suuri osa ihmisistä käyttäytyy omaan kehoonsa liitettyjä sukupuolitettuja ominaisuuksia vastaavasti - he identifioituvat siis cis-sukupuolisina ja representoivat identiteettiään melko mutkattomasti:)

Tosin jo yksin "miehen" ja "naisen" sukupuolirooleja (niitä kahden erilaisen ja toisiaan täydentäviksi sanotun sukupuolen sosiaalisia esityksiä siis) on kritisoitu viimeisten vuosikymmenten aikana esimerkiksi juurikin "toista feminismin aaaltoa" edustavien henkilöiden, kuten Camille Paglian, toimesta mm. siitä, että ne roolit eivät turvaa yksilönvapautta eivätkä edistä tasa-arvon toteutumista. Paglian käsityksen mukaan esimerkiksi ydinperhe, missä perheenjäsenet elävät annettujen sukupuolirooliensa mukaisesti, on monasti vankila sen jäsenille...

No, trans- ja intersukupuolisuus ovat ilmiöitä, jotka kyseenalaistavat biologisena totuutena käsitetyn kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän, joten ainakin itse pidän "biologisen sukupuolen" käsitettä sopimusvaraisena. Samoin identiteetti ei synny tyhjiössä tai kehity mitenkään sattumanvaraisesti johonkin orgaaniseen solukkoon, vaan sitä voi pitää neuroverkon ominaisuutena ja siten biologisen sukupuolen tunnusmerkkinä...

"
Sukupuoli-identiteetti (engl. gender) taas voi olla paljon muuta mitä biologinen sukupuoli määrittää"

"Gender identity" on myös käytössä :)

Englannin kielisillä alueilla termi "gender" viittaa nykyisin myös yleiskielessä "sukupuoleen" kuten suomen kielessä käsite yleisesti ymmärretään, virallisissa asiakirjateksteissä "gender" on jo pitkään tarkoittanut sukupuolta sen kaikissa tiedetyissä ulottuvuuksissa (anatominen, fysiologinen, sosiaalinen, psykologinen) siitäkin huolimatta, vaikka sen asiakirjan tarkoitus olisikin ollut rajattu koskemaan ainoastaan kahta sukupuolta. YK:n ja EU:n asiakirjoissa viitataan sukupuoleen termillä "sex" enää hyvin harvoin käsittääkseni juuri sen vuoksi, että "biologisen sukupuolen" tarkka universaali määritelmä puuttuu (niin, onko esimerkiksi miespuoliseksi syntymässään määritelty henkilö lainkaan biologinen mies, jos hän on 20-vuotiaana menettänyt autokolarissa saamiensa vammojen seurauksena kyvyn tuottaa siittiösoluja ja testosteronia?)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset